Meteen naar de inhoud

ACT

Laat jij je vaak tegenhouden door je eigen gedachten en zou je graag meer willen doen wat je echt belangrijk vindt?

In de loop der tijd heb ik veel fijne cursussen en (verkorte) opleidingen gedaan. Dit om mijn kennis op niveau te houden en mijn vaardigheden optimaal uit te breiden. Zo ook ben ik in aanraking gekomen met ACT.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van ervaringsgerichte gedragstherapie die je kan helpen om op een handige manier om te gaan met je ‘problemen’. Hierdoor loop je niet steeds vast in moeilijkheden en kun je je bezighouden met hetgeen wat voor jou echt belangrijk is in het leven.

De therapie is bewezen effectief te zijn voor verschillende problemen. Angst, depressie en lichamelijke ongemakken zijn hier een goed voorbeeld van. Toch hoeft er niet altijd sprake te zijn van een probleem; je kunt het ook gebruiken om je flexibiliteit en je persoonlijke veerkracht te vergroten. Dit helpt je om makkelijker met moeilijke situaties om te gaan. 

ACT
Sterk op Weg

ACT bestaat uit twee kernonderdelen:

Bij het Acceptance‐onderdeel leer je op een handige manier om te gaan met je persoonlijke worstelingen, ruimte maken voor vervelende gevoelens en afstand nemen van moeilijke gedachten. Ook zal je op een andere manier naar jezelf gaan kijken en je aandacht leren richten op het hier en nu. Met deze vaardigheden overkom je sneller obstakels. 

Het Commitment‐onderdeel richt zich op het opnieuw investeren in jezelf. Je begint met stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt in het leven waarna je concreet gaat investeren in de dingen die er echt toe doen.

Ik heb in de praktijk ervaren hoe waardevol deze vorm van therapie kan zijn en gebruik het dan ook als onderdeel van de verschillende onderdelen die ik aanbied.  

Omgaan met obstakels

Acceptance

‐ Voelen: Ruimte maken voor vervelende gevoelens (Acceptance*).
‐ Denken: Afstand nemen van moeilijke gedachten (Defusie*).
‐ Zelfbeeld: Op een andere manier naar jezelf kijken (Zelf als Context*).
‐ Aandacht: Aandacht leren richten op het Nu (Hier en Nu*).

* = Reguliere, meer technische termen voor de verschillende ACT‐onderdelen.

Investeren in jezelf

Commitment

‐ Oriënteren: Stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt (Waarden*).
‐ Investeren: Investeren in de dingen die jij belangrijk vindt (Toegewijd Handelen*).

Benieuwd geworden naar hoe ACT je kan helpen? Neem dan contact op!

Persoonlijke veerkracht

Resultaat

Vermogen om mee te buigen met de obstakels, zodat je kunt blijven investeren in de dingen die je belangrijk vindt (Psychologische Flexibiliteit*).

Bron: ©2014 ACT in Actie ||