Meteen naar de inhoud

Ergotherapie

Wanneer je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg

Ergotherapie is een praktische therapie gericht op het makkelijker (en of meer zelfstandig) kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Dagelijkse activiteiten zoals douchen, huishouden, werk, een dagje weg, kunnen door vermoeidheid, pijn of wellicht kortademigheid steeds moeilijker worden/ onmogelijk zijn geworden. Ergotherapie is erop gericht je te begeleiden/ coachen/ adviseren om deze voor jou belangrijke dagelijkse activiteiten weer te kunnen doen wanneer je door een (chronische) ziekte of beperking tegen dagelijkse handelingen aan loopt.

In 2007 ben ik afgestudeerd als ergotherapeut, ik heb toen 2 jaar in het revalidatiecentrum Amsterdam gewerkt en aansluitend tot april 2021 bij Revant; revalidatiecentrum in Breda gewerkt. Ik heb mensen begeleid met NAH (niet aangeboren hersenletsel), orthopedische klachten (rug, polsen, schouders et cetera), maar ik heb de meeste ervaring opgedaan binnen het centrum voor complex chronisch longfalen met longpatiënten (COPD, astma, PH, sarcoïdose, longfibrose, EAA en andere longziekten). Mijn expertise ligt dan ook op het gebied van het leren omgaan met chronische ziekten, chronische vermoeidheid en pijnklachten. Denk aan hart- en vaatziekten, longziekten, oncologie, artrose/ reuma. Ben jij ex covid-19 patiënt (corona virus)? Ook dan ben je bij mij in goede handen. Verder sta ik geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici (ADAP).

De gedragsverandering die mensen vaak noodgedwongen moeten maken blijft mij bezighouden. Ik kwam erachter dat ik je wel kan leren hoe jij dagelijkse handelingen makkelijker kan doen, maar dat er vaak redenen zijn waarom het jou niet lukt om je dagelijkse activiteiten anders aan te pakken. Wellicht dat jij vast blijft houden aan oude gewoonten en patronen en misschien moeite hebt met accepteren. Ook zou het kunnen dat jij vanuit een overtuiging of passie blijft vastlopen omdat je maar door blijft gaan. Misschien dat jij angstig of onzeker bent geworden en om die reden niet goed meer weet hoe je activiteiten anders kan aanpakken. Durf jij je energie te steken in activiteiten die voor jou echt belangrijk zijn of gaat er ook veel energie naar ‘moetjes’?

Wil jij:

Neem dan contact met mij op.

Wat kan ik verwachten?

We zullen starten met een intakegesprek van ongeveer een uur. In dit gesprek zullen we samen bekijken wat jouw doelen en wensen zijn op het gebied van je dagelijks leven.

Afhankelijk van jouw hulpvraag zullen we kijken op wat voor manier jouw dagelijkse activiteiten makkelijker kunnen worden. Vaak zullen we eerst kijken naar de manier waarop jij dingen doet. Denk aan je tempo, eventuele pauzes die je neemt, de volgorde waarin je werkt en een eventueel hulpmiddel die je kan inzetten.

Soms zullen we dagelijkse handelingen samen doornemen en uitvoeren en soms zullen we praten over alternatieve manieren.
We zullen de meeste afspraken waarschijnlijk bij jou thuis inplannen omdat dat ook de plek is waar jij je dagelijkse activiteiten uitvoert en wellicht wil leren het anders aan te pakken.

Voor wie?

Volwassenen met chronische pijn, psychische klachten, vermoeidheidsklachten of mensen die tegen dagelijkse activiteiten aanlopen vanuit een beperking of (chronische) ziekte. Mijn specialisme ligt op het gebied van longproblemen en omgaan met pijn en vermoeidheid.
Twijfel je of jouw woonplaats ook in mijn behandelgebied ligt? Neem dan contact op. In overleg behoort een telefonisch/ beeldbel consult ook tot de mogelijkheden.

Verwijzing

Wil je bij mij in behandeling komen? Ik zal een korte screening doen (DTE; directe toegang ergotherapie) om te zien of je in aanmerking komt voor ergotherapie.  Ook kun je bij mij terecht met behulp van een verwijzing ergotherapie van je huisarts of specialist.